Friday, May 27, 2011

Geld

Toen wij verhuisden van Nederland naar Canada, nu bijna 11 jaar geleden, namen we geld mee. Van ons huis dat we verkocht hadden daar. De huizen hier waren toen relatief heel veel goedkoper dus dat was gunstig. Ook het werk namen we mee en dus hadden we het eerste jaar niets te klagen. We hebben naast een huis toen ook een zwembad gekocht (en neergezet) en een campertje. Het leven was goed.
Toen stortte er een paar vliegtuigen neer in New York en veranderde er heel veel in de wereld.
Een gevolg voor ons was dat het werk dat Andre had meegenomen zomaar ineens was afgelopen. En we hadden net een gebouw gekocht. Een werkplaats om dat werk in te doen. Toen we later probeerden dat gebouw weer te verkopen bleek dat ook de real estate industrie was ingestort en het heeft meer dan 5 jaar geduurd voordat we die werkplaats hadden verkocht. En al die tijd moesten we wel de hypotheek betalen.
Wat ik wil vertellen; We hebben goeie tijden gekend maar ook slechtere tijden.
Wanneer je emigreert denk je niet zo gauw aan mindere tijden. Vol vertrouwen ga je er van uit dat je droomleven is aangebroken. Jaren geleden was het ook zo denk ik dat als je van aanpakken weet je het ver kon schoppen in Canada. Kwekers, boeren en aanverwanten 'boerden' meestal goed zoniet fantastisch. Hard werk werd gewaardeerd. En met een gewone baan of een goed boerenbedrijf kon succes niet uitblijven. Die tijd is voorbij. Anno 2011 is het niet vanzelfsprekend, ook niet in Canada, dat je kunt overleven met hard werken alleen. Het leven is duur. De belasting is hoog. En sommige mensen redden het zelfs niet met een volledige baan om een redelijk bestaan op te bouwen.
In de tijd van vandaag moet je inventief zijn en een leuk eigen bedrijfje beginnen of een wat beter betaalde baan zoeken om te overleven.

No comments: