Thursday, October 29, 2009

Familie en vrienden inlichten.

Je familie en vrienden inlichten over je plannen is een verhaal apart. Hoe vertel je je moeder dat je voornemens bent om op 7000 kilometer afstand te gaan wonen?

Wij hebben het bijna onmiddelijk nadat onze kinderen het wisten aan alle familie verteld. En ook aan de school en vrienden. De kinderen zouden natuurlijk niet hun mond dicht kunnen houden, dachten we, en we vonden het wel zo netjes om het zelf te gaan vertellen en niet dat onze geliefden het via via zouden moeten horen. Ik ben zelf apart naar mijn moeder gereden om het nieuws te brengen en André is naar zijn ouders gegaan. Verder hebben we een aantal verjaardagen die er toen net aan kwamen gebruikt om anderen in te lichten. En sommige mensen heb ik gewoon opgebeld.
Toen ging het nieuwtje heel snel rond en na een week wist voor mijn gevoel de hele wereld het.
Dan krijg je dus dat je moet gaan uitleggen waarom en hoe en wanneer, als je mensen tegen komt. Niet altijd even prettig, vooral als het mensen zijn die je nauwelijks kent die het vragen. Je leert dus heel snel om voor jezelf op te komen en even wat vaags te zeggen en jezelf te excuseren.

De mensen die je na aan het hart liggen moet je wel wat gevoeliger mee omgaan. Er waren er verschillenden die het helemaal niet leuk vonden. Maar alles went. Na een poosje raken ze aan het idee gewend en gaan ze met je mee denken en hulp aanbieden.
Althans dat was onze ervaring.

No comments: